Jag minns hur det var att växa upp i Storbritannien under femtio- och sextiotalet, i en kultur med ett stelt klassystem där arbete och social position var avgörande. Vi påmindes konstant om att vi skulle veta vår plats i samhället. Jag minns fördomarna och favoriseringen, och väldigt ofta kunde människor nå position, inte genom vem de var, utan genom vem de kände. Ja, sedan den tiden har mycket förändrats inom det brittiska samhället, men elitism råder fortfarande och jag är säker på att så är fallet över hela världen.
Denna planet vi kallar jorden är bebodd av ett brett spektrum av människor från olika kulturer, med olika filosofier, attityder och beteendesätt. Jag har känt många människor som är extremt intelligenta, men i vissa fall har de varit socialt och emotionellt inkompetenta. Visst är IQ väldigt viktigt, men enligt mina iakttagelser av livet och människor är IQ och en persons sociala och akademiska position i livet inte en förutsättning för att vara emotionellt intelligent.
Jag har även känt många människor som är av så kallad medel-intelligens, men många av dem har stora emotionella färdigheter. Vad menar jag med det? De har förmågan att använda sin kunskap i vardagliga, praktiska situationer. De ser inte sig själva som en del av en elit, de sköter bara sina jobb och lever sina liv.
För många år sedan sa en person till mig: Det finns inget dumt arbete, bara dumma människor. Hur skulle vår värld se ut utan vanliga människor, som gör de ordinära, ibland världsliga jobben som är nödvändiga för att ett samhälle ska fungera? Vad skulle samhället vara utan dem? Det skulle vara kaos, för vem skulle då tillgodose makthavarnas behov? De är människorna som håller samman mänsklighetens nätverk så att samhället kan fortsätta fungera och utvecklas.
Jag har alltid känt att elitism är en form av moralisk korruption. Jag anser fortfarande att det är viktigt att vi har olika trosuppfattning, men om vi kan börja samarbeta kan vi också börja utrota den form av elitism som väldigt ofta leder till fördomar. Elitism kan se ut på många olika sätt, men reflekterar alltid människans behov av att hålla fast vid en maktposition som ger en slags identitet. Jag anser att det är dags att inleda en dialog, för att attackera varandra för att förödmjuka och bevisa att vi har rätt leder inte till någonting. Det är dags för oss att bli mer emotionellt intelligenta och istället samarbeta med varandra.
Jag tror på ett liv efter döden, jag tror på den mänskliga själens fortsatta existens. Det är essensen av min trosuppfattning, men jag har varit tvungen att lära mig vikten av självrannsakan för att jag ska bli medveten om vem jag verkligen är, så att den sidan av mig som är fördömande inte förlorar kontrollen. Detta är en disciplin som jag måste använda varje dag. Ibland fungerar det, ibland inte, men det är ett riktigt bra verktyg för att höja min egen medvetenhet och granska mitt eget beteende. Som jag tidigare har sagt: Om mänskligheten ska utvecklas måste vi alla höja vår medvetandenivå, för inom alla samhällsskikt finns ignorans, och ignorans för oss bara tillbaka till samma gamla situation om och om igen.
Är det inte dags för oss att utveckla en ny moralisk och social uppförandekod? Varför måste vi vara så fördömande mot varandra? Vilken position vi än har i livet så anser jag att alla har en viktig roll, därför är det på tiden att vi bryter ner denna indelning som skapar fördomar och leder till bitterhet.
Jag skulle vilja bjuda in människor från olika samhällsskikt till en dialog. Låt oss mötas så att mänskligheten kan börja förstå vad emotionell intelligens verkligen är. Istället för att göra varandra illa kan vi förenas och arbeta för att skapa en bättre värld, som omfamnar alla former av intelligens, där vi kan börja acceptera våra olikheter, börja enas och skapa en kollektiv resurs som är till gagn för alla. Kanske kommer vi människor då sluta vara så inskränkta och istället börja respektera alla former av arbete och tro.
/ Terry Evans
Läs mer om Terry Evans, klicka här: Terry Evans
Om du känner att Ascala Magazine erbjuder dig intressanta artiklar, kanske du skulle vilja vidarebefodra loggan och länken från Ascala Magazine till din hemsida, blogg och facebooksida. Jag skriver också själv två krönikor, som heter ”Viskningar från Andevärlden” och ”Mediumkrönikan”. Klicka på bilden:
Mycket intressant och mycket sant! Vi är alla lika mycket värda vad vi än gör eller arbetar med ! Respekten för varandra är otroligt viktig! Det är våra olikheter som gör oss intressanta! När andra tänker och gör saker olika så är det ofta att jag får nya insikter och lär mig att våra olikheter kan ge mitt liv större och nyare värde ! Jag är inte alltid enig i vad andra säger men jag försöker att respektera ! Det har gett mig ett inte lugn!
Jag växte oxå upp på 50-60 talet och skillnaderna var nog mer märkbara då. Som barn såg man skillnaden mellan människor i samhället direkt, och hur folk hälsade och sa om varandra. Osynliga koder.
Själv växte jag upp i en lite annorlunda kodex. Min mamma kom från arbetarklass, som dock läste böcker, och uppmuntrade detta.
Min pappa växte upp på en stor gård, med hembiträden.
Så på ngt sätt stod jag med fötterna i bägge leden.
Lärde mig att vara lite av en kameleont som passade in överallt. Och sen jag var 17 har jag klarat mig själv.
Alla behövs i samhället och världen, men hur lätt är det inte att falla dit i negativt tänkande, om att den eller den bara gör det eller det, och inte har ngn bildning. Inser att vi måste fostra oss själva hela tiden, och lära oss ödmjukhet, och älska vår nästa, som vi älskar oss själva.
Tror att dessa insikter om oss själva är bland det svåraste som finns, i vår utveckling om att bli en medveten människa.
Det viktigaste är dock att vi är medvetna om våra s.k svagheter, först då sker en process mot det bättre och mer ödmjukare och insiktsfulla hållet. Tack för mig. Gunnel
Thank you for sharing your philosophy. Terry Evans
I agree with you Birgitta I hope you are going out and enjoy the sunshine. Terry Evans
Tack för intressanta synpunkter, vilka liknar mina. Jag minns att när läkare strejkade för X-antal år sedan så dog färre i vården. Men när städarna strejkade blev det totalkaos. Båda behövs och är lika viktiga, men de gör olika saker.
Thank you Vasti and have a nice weekend! Terry Evans
Fördomar bygger nästan alltid på en rädsla. Rädslan bygger på okunskap om andra kulturer, annorlunda människor, olika trosuppfattningar, olika seder och bruk. Ja även att se annorlunda ut, hudfärg, religon, sexuell läggning etc.
Jag tror precis som du att vår ande lever vidare efter döden, och jag tror att vi kan återkomma till jordelivet ett antal gånger för att lära oss mer, liv för liv. Jag antar också att de som inte har kommit så långt med detta, kan ha svårare att släppa sina inskränkningar mot andra. Därför är det desto viktigare att vi som insett lite av livets mening, föregår med gott exempel. Vi som håller på med medialitet och healing, har en viktig uppgift även på det planet.
My learning process continues and I hope it never stops. Thank you! Terry Evans
Bra tanke! Och så är det i samhället. Men då du Terry har kurser i Fanthyttan så suddas ”de olika vanliga arbetarklasserna” ut. Vilket är helt underbart och befriande. Vi sitter där med olika erfarenheter, arbeten, ämbeten,tro,IQ,EQ, och andra olikheter/likheter. Och ändå arbetar vi för samma mål och det är ett hårt arbete men synnerligen viktigt arbete. Att se till att vi själva blir personligt utvecklade,att lära sig förstå och kunna hjälpa andevärlden,att stärka vår intuition, att kunna hjälpa människor helas med hjälp från andevärlden.Det och mycket mer du lär mig och andra. Terry ger stort hopp för framtiden . // Maria.Olsson-Örebro
Så tidigt som möjligt skulle jag önska tankar om detta var med i barnens uppväxt för då är vi som mest öppna för ett kärleksfullt och icke fördömande synsätt Själv fick jag uppleva hur mina föräldrars synsätt gav mig den uppfattningen om lika värde De som stod utanför samhället och drack för mycket t.ex. hade möjlighet tjäna en slant och fick också vara med oss och dela det vi hade till middag emellanåt Och jag minns när pappa sa till mig :Nu klarar inte ” Loke” sig hem vill du hjälpa honom och leda cykeln ? Visst det var väl inte så konstigt Allt det där har jag haft stor glädje och erfarenhet av senare i livet Jag kom att arbeta inom det området där jag hade nytta av allt detta. Och glädjen i ögonen när pappa spelade så en annan vän fick ta en svängom med mig i en vals glömmer jag aldrig …då var jag säkert inte ens tio år.
Jag välkomnar alla försök att få dialoger inom alla områden och det är ju mellan människa till människa vi börjar försöken!
Det är hög tid till förändring och Lycka Till <3
Thank you for your beautiful thoughts! Terry Evans
När jag läser din blogg känns det som om vi är vänner sen länge, hur gör du? Vi har barat hällsa på varandra några gången i några affärer!
Sedan till min kommentar, det finns inga dumma människor, bara människor ampassad till en mer eller mindre gynnsam miljö!
Ha det gott Terry!
Thank you! Terry Evans
Delar dina tankar här Terry – det är detta som dividerar mänskligheten och visar odjuret i människan! Tack för en trevlig kväll och seans i Lindesberg//Jane
Thank you Jane! Terry Evans
Jag skulle precis som Kathy önska att vi hade samma öppna och kärleksfulla sätt som barn har och icke fördömmande sätt men jag tror att tyvärr förs det över från vuxna. Nyligen kom jag tänka på när jag själv var barn. Alla mammor var hemmafruar och männen tjänade så bra åt hela familjen. Något barn fick gå på dagis och mamman tvingades jobba. Alla vi barn snackade om ”det där barnet” de måste vara fattiga. ” Usch så hemskt! Om du känner mig rätt, Terry kan du nog förstå att det tog inte lång tid upp i tonåren förrän jag umgicks med folk från både Rosengård och kände en homosexuell kille och började själv så småningom jobba i vården. För mig är alla lika, så länge de är skötsamma medborgare, där går gränsen för mig. Vad jag står på IQ, EQ och SQ har jag ingen aning om men strävar efter det goda och jag skulle kunna önska här nu på studs att det du lärde oss på kursen (håller helt med kursarens Maria´s inlägg) – om du kunde håll föreläsningar om detta, då hade du fått upp ögonen på många. även för oss är det en utmaning att försöka leva med högre intelligens. Tack för ett intressant inlägg.
Thank you Kristina always nice to hear from you! Terry Evans
Kloka och tänkvärda ord som vanligt. Tack för dina inlägg / Eva
Thank you very much! Terry Evans
Vilken klokhet och empati du förmedlar Terry!! Jag har också funderat över det här fenomenet, gick själv in i en yrkesroll efter många års studier, med förhoppningen att kunna hjälpa andra människor och förbättra deras arbetssituationer. Var chef och hade inflytelserik position men insåg att det jag kämpade för inte uppskattades av alla. Mötte avundsjuka, illvilja, till och med hat. Varför? ställde jag mig frågan. Min glöd slocknade efter alla dessa år och jag känner inte att jag någonsin mer vill träda in i arbetslivet igen. Det var förfärligt och när jag dessutom blev utsatt för näthat, som jag skrivit om tidigare, var måttet rågat.
Tänk om fler kunde resonera som du. Jag tror defintivt att världen skulle se annorlunda ut.
Bästa hälsningar och med önskan om en god helg från Maria
Thank you for sharing your story! Terry Evans
Du får ha en trevlig helg Terry! Och det skulle vara kul om du
svarade på mitt inlägg med. Alltid roligt att få respons på ens tankar.
Från Maria Olsson -Örebro ( Din Elev)
”Intelligenta människor jämför aldrig”. sa 101- åriga Marianne Coyet i trailen gjord av Annica Franz.
Jämförelser gör att det alltid finns en förlorare vilket även innebär att hon utesluter alla ändelserna -are och -ast på verben i hennes böcker och bannlyser dem.
Och visst har hon rätt. Jämförelser gör att vi alltid på något sätt gör oss själva till förlorare eller vinnare.
Vi har alla viktiga roller i livet just på grund av att vi existerar och är de som det är meningen att vi ska vara.
Jag tror precis som du på att det blir ett bättre samhälle om fördomar inte får plats och där vi kan samarbeta. Jag tror också på att ett första steg till detta är när vi slutar jämföra.
Jämförelser leder också till att vi överdriver. ”Alltid” och ”hela tiden” är vanliga ord som vi använder frekvent när vi hamnat i jämförelsefällan.
Viktigt inlägg. Tack Terry!
Thank you dear friend! Terry Evans
Kloka ord som alltid är lika aktuella och som tål att upprepas om och om igen. Viktiga är att kunna se människan bakom dom olika roller vi har i form av olika tillhörigheter, yrke, religion osv…
Kan vi det, så kan vi också lära oss mer och mer om just den självrannsakan du skriver om vilket också är en livslång läxa att inte vara fördömande vilket ibland funkar hur bra som helst och ibland glider man in i det utan att märka det.. men kan man ha reflektionen om att vara medveten att försöka vara så ickedömande som det bara går, så lär vi oss också mer om både oss själva och andra. Vi får aldrig glömma att vi alla behöver varandra, alla är sin bricka i detta stora energinät som jag ser det som, en del av gud… trevlig helg!
Thank you for a very positive contribution. Terry Evans
Terry! Vilken underbar text du skrivit. Den genljöd genom ben och märg på mig! TACK!!!! En riktigt trevlig helg önskar jag dig! Kram/Gunnel
Tahnk you for your kindness. Terry Evans
Fina tankar kloka ord, tack för dina inlägg! /Britt-Marie
Thank you! Terry Evans
Precis så tycker och känner jag med! Alla är lika mycket värda i mina ögon. Trots att jag jobbar på en snabbmats restaurang, dit många människor kommer utan att varken lyssna på vad vi säger eller på vad dom själva säger. Det kommer människor hela tiden som inte verkar förstå att vi gör allt vi kan för att göra så gott vi kan. Vissa verkar inte fötstå att vi faktist också har en själ med känslor och värdighet. Vissa verkar tro att dom kan behandla oss hur dom vill, för vi är ju ”längst ner, under dom”, som har ett ”riktigt jobb som betyder något”. Många gånger har dom fått mig att tappa tron på mänskligheten och att gråta av förtvivlan. Men jag tycker synd om människor som inte har förmågan att känna medkänsla, eller se sig in i hur andra människor kanske har det. Arga människor. Människor som gapar och skriker och är otrevliga mot andra människor. För som jag ser det, så kan dom inte må bra. Jag kan inte tänka mig det. Därför så tycker jag synd om dom. Samtidigt som jag känner tacksamhet till dom, för innerst inne tror jag också på att alla är vi här för att lära oss av varandra. Varje prövning, motgång och utmaning jag stöter på, ser jag som en hjälp att utvecklas som människa. Det är fantastiskt hur mycket det finns att lära sig i livet! Människor slutar aldrig att förvåna mig, ingen är den andre lik!
Ha det bra och tack för att du inspirerar!
Hi Sara I stand by every word you have written 100% and I wish there were more people like you who think like you. What a person does for a living does’nt make them any better than any other. I congratulate you! Thank you! Terry Evans
Jag vet att det här är ett gammalt inlägg, men Här måste jag bara skriva ett par ord.
Jag sa i mitt arbete som pedagog en gång, att ”det finns inga dumma människor, bara snälla människor som gör dumma saker”. Jag tror inte att vi föds ”dumma”, jag tror att alla har något gott i sig, men vi formas och präglas av de människor vi möter under livets gång, och att det i slutändan kan leda till att vi tar beslut som ger konsekvenser för andra, handlingar som kan betraktas som dumma.
Vad jag har förstått så är klasskillnaderna i England eller Storbritannien mer utpräglade än vad de är i Sverige ( jag har läst Beverly skeggs bok om klasskillnader i London), dock finns de skillnader i de större svenska städerna som är väldigt tydliga. Men nu för tiden verkar det som om den största klasskillnaden vi har är mellan ”de” som har ett jobb, och ”de” som inte har ett jobb. I min släkt har vi klasskillnader, i min sambos släkt finns det klasskillnader, men jag har alltid blivit uppfostrad med att man aldrig ska tro att man är bättre än någon annan, och den tron har hjälpt mig att se människors inre. Vi är inte vad vi gör till yrket, vi är vad vi väljer att vara.
Jag har en skylt hemma som dagligen påminner mig om livets gång, ”I create my own happieness”, glöm vem du är och skapa den du vill bli.
Se människor och deras handlande med kärlek, och tänk, att när jag förtjänar dig som minst, behöver jag dig mest.
” be the chance you want to see in the world”.
Alla klyschor på en gång. 🙂
Detta var ett bra inlägg Terry! Tack för det. 🙂
Thank you for sharing! /Terry Evans